Som ni alla vet befinner vi ju oss i det lilla landet Benin i Afrikas "armhåla"! Inte Afrikas mest kända land men vi har fått det på våra hjärtan. 


Så vad tror man på i detta land? Här kommer en liten chematisk bild. 

Undersökningen är från 2002 som ni ser och vi vet att det har ändrat sig en del. Hittade ingen annan bild... Eftersom detta inte är en akademisk artikel så får ni hålla tillgodo med lite faktafel om det skulle hända! 😐

Som ni ser så har katolicismen majoritet. Men om man lägger ihop voodoon och andra religioner så blir det över 30 %. Kristendomen växer men i norra delarna av landet växer islam starkt. 

I vilket fall som helst. Igår var det en nationell voodoo-helgdag. Barnen var lediga från skolan, affärerna var stängda och alla var lediga. Så vad är voodoo? Det första vi tänker på är väl voodoo-dockorna som Hollywood har lärt oss om! 

Här ser ni en docka faktiskt. Bilden tog vi när vi var i Ouida, slavkusten. Där är nämligen voodoons centrum i Benin. 


I voodoon tror man att Gud har skapat världen och allt som finns, inklusive människorna. Men sedan har han dragit sig tillbaka och är nu passiv och overksam. Istället finns det en mängd andar som man tillber och frågar till råds i olika frågor. Man tror att andarna är neutrala, varken goda eller onda. Man offrar till dessa andar. Man ser knappt några lösa hundar eller katter här. Vet inte om det är sant men vi har hört att det beror på att de offras! 

Igår var i alla fall dagen som är utsedd till deras nationella helgdag. Det firades och man tillbad sina andar. Så vad gjorde vi på Africa Mercy då?

Vi uppmanades att fasta och be för landet. Så det gjorde vi faktiskt! På bilden ser ni hur vi är samlade på däck för gemensam bön. Det var väldigt vackert, inte bara med solnedgången. Vi fick sån kärlek till Benin. På många sätt hör vi ihop med varandra. Vi är av samma kött och blod. Kyrkan i Benin sitter ihop med kyrkan i Sverige. Vi är samma kropp. Detta berättar vi när vi firar nattvard. Tänk på det nästa gång! 


Vi tror inte att Gud har dragit sig tillbaka. Vi tror på riktigt att han hör våra böner och är verksam. Därför valde vi att be till Honom som har skapat oss alla och hela världen, för landet Benin. Det finns inget mörker som är så kompakt att inte ljuset segrar. Låt oss tillsammans sprida detta ljus var vi än befinner oss i världen. 

Skriv inläggstext 

Kommentera

Publiceras ej